آیرال خبر ،عظیم قیچی‌ساز کوهنوردی حرفه‌ای را از سال ۱۳۷۹ آغاز کرده‌است؛ اولین صعود جدی‌اش بر می‌گردد به صعود قله ماربل وال به ارتفاع ۶۴۰۰ متر در کشور قزاقستان. وی در سال ۱۳۸۲ در ترکیب تیم ملی بزرگسالان برای صعود به قله ۸۰۶۸ متری گاشر بروم ۱ اعزام شد ولی اعضای تیم به علت وقوع حادثه برای همنوردشان محمد اوراز از ارتفاع ۷۸۰۰ متری اقدام به بازگشت و انتقال پیکر وی به پائین کردند.

قیچی‌ساز در سال ۱۳۸۳ به قله‌های ۷۲۰۰ متری دیران پیک و ۷۱۲۷ متری اسپانتیک در کشور پاکستان صعود کرده و در سال ۱۳۸۴ و در سن ۲۴ سالگی توانست بام جهان اورست به ارتفاع ۸۸۴۸ متر را بدون اکسیژن فتح کند.

او در سال ۱۳۸۵ صعودی انفرادی و با هزینهٔ شخصی به بلندترین قلهٔ رشته کوه‌های هندوکش (نوشاق ۷۴۹۵ متر) را اجرا کرد و در زمستان همان سال تیم مستقلی برای بانوان تبریز برای صعود به قله آرارات ترکیه تشکیل داد.

قیچی‌ساز در سال ۱۳۸۷ موفق به صعود به قلهٔ برودپیک به ارتفاع ۸۰۴۸ متر در پاکستان شد و در سال بعد در قالب تیم هیئت کوهنوردی استان آذربایجان شرقی به عنوان سرپرست و تشکیل‌دهندهٔ تیم موفق به فتح شمالی‌ترین و سردترین قله هفت هزارمتری جهان (جنگیش چوکوسو) به ارتفاع ۷۴۳۹ متر در قرقیزستان گردید.

او در بهار سال ۱۳۸۹ سرپرستی تیمی را به عهده گرفت که موفق به فتح قله دائولاگیری، هفتمین قله مرتفع جهان به ارتفاع ۸۱۶۷ متر شد. و سپس در تابستان همان سال فاتح نهمین قله مرتفع و دومین قله خطرناک جهان نانگاپاربات ملقب به «کوه قاتل» به ارتفاع ۸۱۲۵ متر در قراقروم پاکستان گردید.

در سال ۱۳۹۰ قلهٔ کانچن چونگا سومین قله بلند جهان را فتح کرد. در تابستان همین سال او توانست به قله‌های گاشربروم ۱ و گاشربروم ۲ از دیگر قله‌های بالای هشت هزار متر صعود کند. در بازگشت از گاشربروم ۲ بود که لیلا اسفندیاری درهنگام بازگشت از این قله سقوط کرد ودر گذشت.

او در اسفند سال ۱۳۹۰ به همراه یک گروه بین‌المللی، صعود به قله آناپورنا در نپال را آغاز کرده و پس از یک تلاش ۵۰ روزه در اردیبهشت سال ۱۳۹۱ به این مهم دست یافت.

طبق اخبار سایت رسمی فدراسیون کوهنوردی جمهوری اسلامی ایران این کوهنورد ایرانی در ساعت ۱۰:۵۰(به وقت محلی پاکستان) روز سه شنبه دهم مرداد ماه سال ۱۳۹۱ موفق شد به فنی ترین و سخت ترین قله جهان، کی۲ (K2) معروف به کوه وحشی، با ۸۶۱۱ متر ارتفاع (دومین قله بلند جهان پس از اورست) در پاکستان صعود کند. عظیم قیچی ساز در ۸ مهرماه ۱۳۹۱ ساعت ۹:۳۴ به وقت ایران در شرایطی سخت و برف سنگین به همراه مهدی قلی پور دیگر کوهنورد تبریزی قله ۸۱۶۳ متری ماناسلو در منطقهٔ Gorkha (گورخا) واقع در Mansiri Himal که بخشی از هیمالیا در نپال است را بدون استفاده از اکسیژن مصنوعی صعود کرد و با صعود به قله ماناسلو صعودهای خود به قلل بالای هشت هزار متری دنیا را به ۱۰ قله رساند.

وی در فروردین ۱۳۹۲ برای صعود به قله ماکالو راهی نپال شد و سرانجام به عنوان اولین ایرانی این قله را در اردیبهشت ۱۳۹۲ فتح کرد. شیانگ یانگ-لیو، کوهنورد چینی درهنگام بازگشت از این قله سقوط کرد ودر گذشت.[۳][۴][۵] در شهریور ۱۳۹۲ راهی نپال شد و قله چو اویو را هم صعود کرد.

او در فروردین ۱۳۹۳ برای صعود به قله شیشاپانگما چهاردهمين قله بلند جهان راهی تبت شد. و این قله را هم صعود کرد.

 

 

آیرال خبر :چرا کوه نوردی ؟

چون علاقه مند به رشته ای نبودم که  در آن حس رقابت وجود داشته باشد .کما اینکه بنده از سال 75 الی 79 به صورت حرفه ای دو چرخه سواری  می کردم .واینکه در رشته کوه نوردی محیط باز است ومیدان بازی وسیع که در هیچ رشته ورزشی این وسعت وجود ندارد .از نظر نفرات بازی وقاعده بازی هم متفاوت است ومحدودیت وجود ندارد .واکثر کوه نوردان با میانگین سنی بالا وتجربه بالا هستند .من با مطالعه ی صعود کوه نوردان اروپایی هر چه بیشتر به این رشته علاقه مند شدم .

آیرال خبر :از کی وارد این رشته شدید ؟

سال 79 -80 اولین سابقه شرکت من در اردوی تیم ملی بود واولین اعزام برون مرزی به قزاقستان وپاکستان بود واولین صعود بالای 8000متری به قله ی اورست بود که همراه بانوان ایرانی انجام گرفت .واین عوامل باعث شد تا تجربه ی کافی پیدا کنم وتصمیم به صعود به 14 قله ی بالای 8000متری جهان بکنم .

آیرال خبر :مشوقین شما در این امر چه کسانی بودند ؟

مشوقین من دوستان کوه نورد وخانواده ام بودند .صعود این نیست که یک نفر در راس باشد صعود نیازمند مجموعه ای از افراد است که زیر بنا را تشکیل می دهند .همچنین شورای شهر وشضهر داری تبریز که با حمایت بی دریغ خود مرا همراهی کردند که جای تشکر دارد .

آیرال خبر :یک کوه نورد چه هدفی را دنبال می کند ؟

هدف من دست یابی به 14 قله ی بالای 8000متریس است که تاکنون 30نفر به آنها صعود کرده اند ودر این میان 15 نفر بدون کپسول وباربر اقدام به این کار کرده اند که من نیز جز این 15 نفر هستم .انسان به توانایی های خود ایمان پیدا کرده وبعد به افتخار ملی تبدیل می شود تبریز همیشه شهر اولین ها بوده استمن نیز هدفم این است که به نوبه ی خود یک اولین دیگر به افتخارات شهر اظافه کنم .

آیرال خبر :به عنوان یک کوه نورد روند ورزش کوه نوردی را در کشور واستان چگونه ارزیابی می کنید ؟

روند رو به پیشرفت است وکم کم دارد از نظر اجتماعی اهمیت پیدا می کند .وما به مرحله ای رسیده ایم که 14به  قله ی بالای 8000متری را صعود کنیم .اما این روند باید روبه پیشرفت باشد رو به آینده ای نو .

کوه نوردی خصوصیتی که دارد این است که نیازمند باشگاه ومحیط خاصی نیست وطبیعت می تواند بهترین مربی باشد –فعالیت بدنی آمادگی روحی وروانی ومسافرت می تواند یک فرد را برای کوه نوردی آماده کند .

آیرال خبر :این روند را در جهان چگونه ارزیابی می کنید ؟

اروپایی ها در این رشته سرمایه گذاری کرده اند ونتایج مطلوبی نیز چه از لحاظ اقتصادی وچه از لحاظ اجتماعی کسب کرده اند .

آیرال خبر :شما به عنوان یک کوه نورد به آینده ی این رشته ی ورزشی امید وارید ؟

می توان با برنامه ریزی های دقیق مسوولین به آینده ی این رشته ی ورزشی امید وار بود .

آیرال خبر :کوه نوردی یک رشته تقریبا سنی است آیا تکنولوژی می تواند صعود به کوه را آسان تر کند ؟

البته این رشته روز به روز در حال مدرنیته شدن است وتبدیل به یک رشته ی تخصص شده است .

 

آیرال خبر :آیا می توان رشته ی کوه نوردیرا یک ورزش حرفه ای در نظر گرفت ؟

مشکل اساسی دقیقا همین جاست که برای کوه نوردی هزینه نمی کنند مثلا برای یک ورزش کارلیگ برتری قرارداد های چند صد میلیونی بسته می شود اما کوه نورد نمی تواند  بهره ی کار حرفه ای خود را ببیند ودر نتیجه باید به دنبال امرار معاش باشد واین باعث می شود که ازورزش حرفه ای جدا شود چون هیچ حمایتی از سوی مسوولین انجام نمی گیرد بنده 15 سال از عمر خود را صرف این کردم که برای ایران افتخار بیافرینم وجز اولین ها باشیم اما بهره کافی از کار نبردم وهر حمایتی شده صرف هزینه سفر شده است .

آیرال خبر :از برنامه های آتی خود بگویید ؟

قصد دارم در فروردین  سال 94 به چهاردهمین قله بالای 8000متری صعود کنم وتنها من بدون باربر وکپسولبه  این 14 فله  صعود کرده ام وهمچنین می خواهم 7 فله 7فاره ی  جهان را صعود کنم که یک رکورد است .

آیرال خبر :از سوی هیئت کوه نوردی حمایت می شوید ؟

هیئت فقط از لحاظ معنوی حمایت می کند ومکاتبات اداری را انجام می دهد .

آیرال خبر :هزینه ی سفر های خود را چگونه تامین می کنید ؟

مشکل ودغدغه ی اصلی همین جاست . همین هزینه های سفر هستند که آینده ورزشکار وهم افکار یک کوه نورد را مشوش می کند .اسپانسر ها فقط هزینه ی سفر را می دهند اما این مسئله بسیار مهم است که بدانند یک کوه نورد قبل از صعود نیاز مند تمرین است وآسودگی روانی یک کوه نورد نمی داند که آینده اش چطور خواهد شد آینده ی کوه نوردان تامین نیست چون قرادی با هیچ کجا نمی بندند .

آیا از جایی بیمه هستید وامرار معاش شما از کجاست ؟من کارمند قراردادی شهرداری هستم .

آیرال خبر :خط قرمز های  رشته ی کوه نوردی از نظر عظیم قیچی ساز ؟

ریسک نکردن .

آیرال خبر :قله ؟

قله چیزی نیست جز سنگ وبرف ویخ که در ارتفاع قرار دارد واین ما هستین که به آن معنی می دهیم مثل کغذ سفیدی که می توان نقاشی کرد یا خط خطی این ما هستیم که به آن جلوه می دهیم .

آیرال خبر :در صعود ها اتفاق افتاده که دوستان خود را از دست بدهید ؟

بله حدود 10نفر از دوستان خود را از دست داده ام .

آیرال خبر :از برف وسرما نمی تسید ؟

خیر اگر می ترسیدم اقدام به این کار نمی کردم کوه هدف نیست وسیله است وسیله ای برای رسیدن به تعالی .

آیرال خبر :درقله به خدا نزدیک هستید یا در دامنه کوه ؟

فرقی نمی کند من در همه جا ومکان خدا را به خودم نزدیک می بینم .

آیرال خبر :وقتی بالای کوه مرتفع روب برف ایی راه می روید که قبلا کسی از آنجا رد نشده به چه چیزی فکر می کنید ؟

به اینکه باید قدر این لحظه ها دانست واین فرصتی است که به من داده شده تا این عظمت را ببینم ودر مقابل این خلقت عددی نیستین .

آیرال خبر :ایا کوه نوردی رشته ی دشواری است ؟

خیر برای کسی که تجربه کافی داشته باشد دشوار نیست کوه نوردی یک سبک زندگی است که باید تمرین شود که عقل بر احساسات غلبه کند واین یک درس زندگی است .

آیرال خبر :چگونه یک فرد علاقه مند می تواند وارد این رشته شود ؟

باید دوره های آموزشی را بگذراند واین کار را می تواند ازطریق گروه های کوه نوردی مجاز انجام دهد .

آیرال خبر :در اولین صعود خود چه احساسی داشتید ؟

نمی دانستم که وارد مسیر پر خطری شده ام که هم لذت بخش است هم خطرناک .

آیرال خبر :یک خاطره خوش ویک خاطره تلخ ؟صعود به هر قله  خاطرهای فراموش نشدنی است چون یکبار اتفاق افتاده است وخاطره تلخ از دست دادن دوستان می باشد .

آیرال خبر :آیا کوه نوردی مانع از انجام فعالیت های روزانه شما نمی شود ؟

خیر سعی کرده ام برنامه ریزی کنم من در حین این صعود ها توانستم ادامه تحصیل بدهم وفعالیت های اجتماعی دیگر را انجام بدهم .

آیرال خبر :آیا ازشما به خاطر صعود هایتان قدر دانی شده است ؟

از طرف سازمان تربیت بدنی در هر صعود 10الی 20سکه می دهند که آن هم فقط هزینه صعود است .

آیرال خبر :ایا رشته کوه نوردی یک رشته ی انفرادی است یا تیمی ؟

بهتر است جدا سازی نکنیم در عین انفرادی بودن یک ورزش گروهی است در هر کدام هدف ها متفاوت است .مسابقه نیست که برد وباخت داشته باشد .همه باید همکاری کنند ویک قسمت از کار را انجام دهند .

آیرال خبر :آیا به گینس هم فکر می کنید ؟

درست است که شاخص ها در گینس ثبت می شوند اما در کوه نوردی زمان اهمیت ندارد وارزش درجه سختی است که مهم است .

آیرال خبر :آیا از لحاظ مالی جز شورای اسلامی شهر وشهرداری کسان دیگری هم مثل موسسات ونهاد های خصوصی ودولتی حمایت شده اید ؟

خیر به جز شهرداری وشورای اسلامی شهر از سوی هیچ نهادی حمایت نشده ام .

آیرال خبر :در پایان از مشکلات خود بگوییدواگر حرفی با مسوولین دارید بیان کنید :

کوه نوردی یک سبک زندگی است ونیازمند سخت افزار ونرم افزار است که جز با حمایت مسئولین امکان پذیر نیست باید مسئولین حمایت کنند تا به نتیجه برسیم .بنده بهترین عمر وجوانی خودم را گذاشته ام تا این دستاورد ها را بدست بیاورم اکنون انتظارم از مسوولین این است که حمایت بکنند .شورای اسلامی شهر وشهرداری حمایت می کنند ولی این ها فقط هزینه های سفر هستند .اما یک ورزشکار برای اینکه آسوده سفر کند نیاز مند ثبات مالی است که به زندگی ادامه دهد واگر این رشته با دیگر رشته ها مقایسه کنیم به این حقیقت می رسیم با وجود اینکه برای دیگر رشته ها قرارداد های میلیونی می بندند ولی افتخار آفرینی آنها به اندازه این رشته نیست که بدون قرارداد وهزینه وبهره بری از آینده ورزش چنین بر قله های افتخار می درخشد .

مصاحبه منوچهر جعفری – پری ناز اسبلی

 

توسط سردبیر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.