آیرال خبر ،رقیه خلیل پور،این بار سفر کردیم به شهر مادها ،ماکو یکی از شهرهای استان آذربایجان غربی در شمال غربی ایران است. این شهر در نزدیکی مرز ایران و ترکیه قرار دارد.
به گزارش گروه گردشگری آیرال خبر ، ،شهر ماکو مرکز شهرستان ماکو است. شهر ماکو در درهای بنا شده که رودخانه زنگمار از آن میگذرد و شهر را به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم میکند. قسمت جنوبی شهر در دامنه کوه سبد قرار گرفته و آبادی چندانی ندارد ولی بخش شمالی آن آبادتر و بزرگتر است این شهر به دلیل آنکه در کنار مرز و گمرک بازرگان واقع شدهاست محل عبور مسافرینی است که قصد دارند از طریق زمینی به ترکیه سفر کنند.
زبان اکثریت مردم شهر ماکو ترکی و گروهی نیز به کردی تکلم می کنند
ماکو به زبان ارمنی به معنی چراگاهاست و از این رو به آن ماکو گفتهاند چرا که چراگاههای بزرگ در پیرامون ماکو وجود دارد همچنین برخی معتقدند مادها که در زمان پادشاهی ایشتوویگو در این منطقه ساکن شدند، آن را مادکوه (کوه مادها) نامیدند. این نام بعداً به صورت ماکو درآمد. یاقوت حموی عقیده دارد ماکو محل زندگی روحانیون زردشتی بودهاست لذا در اصل ماگوش نام داشته که به مرور ایام ماکوشدهاست. در منطقه آزاد تجاری ماکو بازماندههای یک شهر بزرگ قدیمی که دامبات و خاورزمین نام داشت دیده میشو۰
گلهداران ساسانی از ساکنان این منطقه بودند. این شهر ویرانه را هنوز خاورزمین مینامند.
در دورههای بعدی ماکو بخشی از ایالت واسپورکان ارمنستان شد گروهی محل شهر کنونی ماکو را محل قبلی دژ قابان دانستهاند. در جلد ششم فرهنگ معین (به تالیف جعفر شهیدی) آمدهاست: “ماکو در قدیم قلعهای بود به نام قابان که چون محل دزدان بود شاه عباس آن را خراب کرد. بنای شهر ماکوی امروزی را میتوان از سال ۱۰۱۲ ه. ش. دانست در دورههای بعد، اعراب و ترکان سلجوقی بر منطقه چیره شدند.
کلاویخو، سفیر پادشاه اسپانیا، که درتاریخ اول ژوئن ۱۴۰۳ م از ماکو دیدن میکند، آن را قلعهای مینامد که حاکمش مسیحی و نورالدین نام دارد. به گفتهٌ وی قراولان همگی از ارمنستان هستند ولی آشنا به زبانهای ترکی و فارسی.
به هنگام انعقاد عهدنامه گلستان، در مورد ماکو میان روس و عثمانی رقابت بود. در پی آن به مردم و خانهای ماکو اختیار داده شد تا به هر سو که مایلند ملحق شوند و آنان الحاق به ایران را انتخاب کردند. از این حیث خوانین ماکو بهویژه تیمورپاشا و اقبالالسلطنه طرف رعایت و ملاحظه قاجاریه بودند.
کاخ و موزه باغچهجوق
کاخ و موزه باغچهجوق در گذشته مقر حکومت سردار ماکو بوده و در شش کیلومتری شهر ماکو واقع شده است. ساخت بنادر زمان پاشاخان آغاز و در دوره اقبال السلطنه به پایان رسیده است و به مدت ۳۰ سال تزیینات داخلی سالنهای هفتگانه ان انجام پذیرفته است. مجموعه کاخ در میان باغ مشجر بزرگی با درختان کهن گوناگون به وسعت یازده هکتار قرار گرفته است. امروزه این محل به علت ویژگیهای معماری وهنری به کاررفته در آن تبدیل به موزهای شده که همه روزه از گردشگران از آن بازدید به عمل میآورند.
در سال 1353 هجري قمري، ساختمان باغچه جوق از وراث سردار ماكويي توسط دولت خريداري شد و پس از انجام برخي تعميرات ضروري، اين مجموعه از سال 1364 براي بازديد عموم به عنوان كاخ موزه آماده گرديد و در تيرماه سال 1375 هـ . ش. در فهرست آثار ملي ايران به شماره 1739 به ثبت رسيد و از سال 1382 تا 1383 محوطه، عمارتها و فضاهاي خدماتي آن مرمت و بازسازي شد. اين باغ داراي انواع درختان ميوه همچون زردآلو، انجیر، توت، گردو، به، گيلاس، آلو، فندق، گلابي، بادام و سيب است كه درختان زردآلو بخش اعظم درختان را به خود اختصاص دادهاند. گونههاي گياهي ديگري نظير اقاقيا، تبريزي و بوتههاي بزرگ رز نيز به شكلي پراكنده در سطح باغ ديده ميشوند.
مسجد حضرت ابوالفضل (ع)
مسجد حضرت ابوالفضل (ع) یکی از مساجد قدیمی شهر ماکو میباشد که این مسجد در بالاترین نقطه از دامنه کوه قیه بنا شده ، این مسجد علاوه بر جنبه های تاریخی و مذهبی از نظر معنوی جایگاه خاصی در بین شهروندان ماکویی دارد ، همه ساله در ایام ماه محرم بلاخص روزهای عاشورا و تاسوا تعدادی از هیئت های عزاداری و همشهریان با حضور در این مسجد عزاداری می کنند.
گردشگری ‘:۱۳۹۴/۰۷/۰۶
کدخبر:۱۱۰۱۰2
خبرنگار: ۱۱۲۹
انتهاي پیام